Rychlý kontakt

cuccuma s.r.o.
Horná 803/68
919 25 Šúrovce

IČO: 46787518
IČ DPH: SK2023576621

 

 

 

O káve

Čo je káva?

Káva je plodom tropickej rastliny nazývanej kávovník "Coffea", patriaci do čeľade marenovitých rastlín. Pestuje sa po celom svete, najviac však v oblastiach okolo rovníka, kde sú ideálne podmienky na jeho rast. Existuje až niekoľko stoviek druhov kávovníkov, avšak najznámejšie sú tri druhy Coffea Arabica, Canephora a Liberica. Hospodársky významný je druh Coffea Arabica a Coffea Canephora, ktorá je označovaná ako Robusta. Tretím, nepríliš významným druhom je Coffea Liberica, ktorá sa pestuje iba v niekoľkých oblastiach Afriky a na kávovom trhu zaujíma len doplnkové miesto. Káva tohoto druhu má veľmi horkú chuť a z tohoto dôvodu nie je medzi milovníkmi kávy tak vyhľadávaná.

Cesta kávy z ďalekých kávovníkových plantáží až do našej dôverne známej šálky je nielen dlhá, ale tiež strastiplná. Pestovanie kávovníkov, zber plodov a následné spracovanie kávových zŕn je veľmi náročnou záležitosťou. Zamestnáva tisíce ľudí, predovšetkým z rozvojových krajín, v ktorých práve pestovanie kávy výrazne ovplyvňuje ekonomiku týchto štátov.

Káva je plodom tropickej rastliny nazývané kávovník "Coffea", patriaci do čeľade marenovitých rastlín. Pestuje sa po celom svete, najviac však v oblastiach okolo rovníka, kde sú ideálne podmienky na jeho rast. Existuje až niekoľko stoviek druhov kávovníkov, avšak najznámejšie sú tri druhy Coffea Arabica, Canephora a Liberica. Hospodársky významný je druh Coffea Arabica a Coffea Canephora, ktorá je označovaná ako Robusta. Tretím, nepríliš významným druhom je Coffea Liberica, ktorá sa pestuje iba v niekoľkých oblastiach Afriky a na kávovom trhu zaujíma len doplnkové miesto. Káva tohoto druhu má veľmi horkú chuť a z tohoto dôvodu nie je medzi milovníkmi kávy tak vyhľadávaná.

Kríky alebo stromy kávovníkov kvitnú iba krátky čas, zato však niekoľkokrát do roka, čo umožňuje ich mnohonásobný zber. Kávovníkové plantáže poskytujú úchvatný pohľad v dobe kvetu a zretia plodov. Drobné biele kvietky výrazne voňajú a zrelé bobule kávovníka sú sfarbené do tmavočervenej až fialovej farby. Svojim tvarom pripomínajú naše čerešne. Plody kávovníka majú vajcovitý tvar a pod tuhou šupkou ukrývajú sladkastú dužninu, v ktorej sú uložené v pergamenovej šupke dve zelené tvrdé semienka, čo sú kávové zrná. Môže sa stať, že plod obsahuje iba jedno zrnko, a to sa nazýva „perlové“, je viac cenené, ale chuťou sa nijako neodlišuje od normálnych zrniek.

Nezrelé plody kávovníka sú zelené, počas zretia postupne menia svoju farbu cez žltú, červenú až do zmienenej fialovej, kedy sú vhodné na zber. Farba a správna zrelosť zbieraných plodov je veľmi dôležitá pre konečnú kvalitu kávy, najchutnejšia káva je z tmavočerveno sfarbených plodov. Medzi zberané plody sa nesmú dostať zhnité, plesnivé alebo inak nekvalitné bobule. Mohli by znehodnotiť celý zber. Tiež nedozreté alebo naopak prezreté plody kávovníka môžu poškodiť kvalitu ostatnej úrody.

Avšak i pri ďalšom spracovaní kávových zŕn je rad faktorov, ktoré tiež ovplyvňujú výslednú chuť kávy. Maličké kávové zrnká skrývajú mnohé tajomstvá vôní a chuti. Záleží nielen od oblasti, kde sa káva pestuje, ale tiež od druhu kávovníka.

Druh kávy Arabica je považovaný za najkvalitnejší druh, chuť tejto kávy je jemná a má podstatne nižší obsah kofeínu. Pri spracovaní plodov Arabicy sa uplatňujú finančne i časovo náročnejšie metódy, čo spôsobuje, že je drahšia ako druh Robusta. Zrná tohoto kávovníka sú považované za menej kvalitné, obsahujú viac kofeínu a kávovník má i menšie nároky na pestovanie, pretože je viac odolný.

Obidva druhy majú však svoje nezastupiteľné miesto na trhu s kávou a každý je vyhľadávaný pre svoje zvláštne chuťové vlastnosti.

Plody arabského kávovníka poskytujú najkvalitnejšie kávové zrnká a káva z nich vyniká veľmi jemnou chuťou a jedinečnou arómou. Káva druhu Robusta je tmavšia, má výraznejšiu chuť a je používaná predovšetkým do zmesí s ostatnými druhmi.

 

Viac informácii:

História kávy

Druhy kávy

Výroba kávy

Príprava kávy

 

Aktuality